
Yeni Nesil Girişimci Olmanın Önündeki Engeller
Türkiye’de girişimci olmak zor. Harika bir fikir ile yola çıksanız bile önünüze birçok engel çıkartılır. Aile baskısı, finansal baskılar, iş çevresi baskısı… Yığınla üstünüze üstünüze gelir. Daha klasik girişimciliği bile hazmedip sistemini oturtamamışken bir de “Yeni Nesil Girişimci” olmak isterseniz işiniz daha da zor. Çünkü bu sefer bir de girişimcilik ekosisteminin baskısı gelir üstünüze üstünüze.…

Uluslararası Ticaret ve Girişimcilik
Çin Modeli Ekonomi Türkiye’ye uyar mı? İhracat sayesinde yatırım artacak ve böylece istihdam artacak mı? Bunların sonucunda cari açıktan kurtulacak mıyız? Bu soruların cevabını ilerleyen zamanlarda yaşayarak alacağız. Zaman ne gösterecek diye yaşarken ben o sırada çokça konuşulan ihracat konusunu Uluslararası Girişimcilik ve Ticaret diye bir başlıkta daha büyük bir pencereden ele alacağım. Öncelikle Uluslararası…

Burkina Faso ‘da Girişimcilik
Dünya’nın en fakir ülkelerinden olmasına rağmen Burkina Faso ‘da girişimcilik fırsatları var mı yok mu sorusuna cevap veriyorum; Evet, var. Nasıl olduğunu yazının geri kalanında açıklacağım. Önce ülke hakkında genel bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Afrika ülkeleri için çokça söylenen günlük 1 dolara çalışan çocuklar klişesi burada şiddetli olarak kendisini gösteriyor. Ülkenin resmi asgari ücreti 70-75…

Girişimcilik Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?
Dünya ekonomilerinin, piyasaların ve pazar şartlarının sürekli ve hızlı değişimler yaşamasından dolayı girişimciler genelde deneme yanılma yoluyla girişimde bulunuyor ya da yürütmeye çalışıyor. Yani kulaktan dolma bilgiler ile… Peki girişimcilik hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Kurum İçi Girişimcilik Nedir?
Pandemi etkisi ile tüm dünyada ekonomik olarak sıkıntılar yaşanmakta. Ülkemizde bu sıkıntılar daha da şiddetli hissedilmektedir. Hepimiz bir çıkış yolu arıyor, bu sıkıntıyı atlatmaya çalışıyoruz. Tek bir bireyden, devasa yapılara sahip şirketlere kadar durum bu. Yine pandemi etkisi ile uzaktan çalışma, esnek çalışma saatleri gibi zaten var olan kavramlar daha da derinleşti ve yayılmaya başladı.…

Tanzanya’da Girişimcilik
Yaklaşık 57 milyon nüfusa, 947303 km2 toprak büyüklüğüne ve 200 Milyar USD ekonomik büyüklüğe sahip bir Afrika ülkesi olan Tanzanya’nın en önemli şehirlerinden olan Darüsselam (Dar es Salaam) ve Mbeya’ya yaptığım iş gezisi sırasındaki gözlemlerimi ve edindiğim bilgileri girişimcilik açısından değerlendireceğim. Tanzanya ekonomik olarak gelişmeye aday bir ülke. Nüfusunun yaklaşık %40’ı günlük 1 USD gibi…

Networking: İş Ağı Geliştirme
Başarılı olmak için bilgi tüm insanlık tarihi boyunca en önemli ve etkili unsur olarak hep karşımıza çıktı. Bilginin paylaştıkça çoğaldığını ise insanlık binlerce yıl önce keşfetmiş ve günümüz akademilerinin temellerini atmıştı. Sanayi devriminden günümüze kadar gelen süreçte ise iş hayatı için sadece bilgi yetersiz hale geldi. Daha çok insan tanımak, müşteri elde etmek için ağlar…

Melek Yatırımcılar ve Yatırımlar
Melek yatırımcılığın en sade tanımını yapmak gerekirse; henüz yolun başında olan (Start-up) bir iş fırsatına yatırım yapan, işletmelerin büyümeleri veya gelişmeleri için sermaye sağlayan kişidir. 2000’li yılların başlarında girişim sermayesi şirketlerinin çoğalması ile bu kavramlar karşımıza sıkça çıkmaya başlamıştı. Daha sonrasında bir melek yatırımcı furyası esmişti. Ama ülkemizde popüler olan her şey gibi bu da…

Neden Başarısızlık Hikayeleri?
Özellikle son 10 yıldır, motivasyon konuşmacılarının inanılmaz artması sebebi ile moda olan bir durum var: “Başarı Hikayeleri” Her yerde sürekli olarak “Yapabilirsin!” “O yaptı sen niye yapamayasın!” “Kendine inan!” gibi gibi daha bir çok paylaşım. Bu ne kadar doğru? Gelin “Yeni Nesil Girişimcilik” bakış açısı buna nasıl bakıyor. Özellikle son 10 yıldır, motivasyon konuşmacılarının inanılmaz…
Girişimci Kimdir? Girişimcilik Nedir?
Önce girişimcinin tanımı ile başlayalım. TDK’ ya göre girişimci: Ticaret, endüstri vb. alanlarda sermaye koyarak girişimde bulunan kimse, müteşebbis demektir. “Girişimci” kavramının gelişimini aşağıdaki tablo ile gösterebiliriz. Bir de tanıdık markaların girişimcilik tanımlamalarına bakalım; Apple: “Eski kuralları çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri.” Microsoft: “Fayda ve prestij odaklı tüm eylemlerin kesiştiği nokta.” Google: “Geçmişi…
Yükleniyor…
Bir yanlışlık oldu. Lütfen sayfayı yenileyin ve/veya tekrar deneyin.
Beni Takip Edin!
Yeni içerik doğrudan gelen kutunuza iletilsin.