Girişimcilik kavramı herkes için farklı anlamlar ifade ediyor. Dünya ekonomilerinin, piyasaların ve pazar şartlarının sürekli ve hızlı değişimler yaşamasından dolayı girişimciler genelde deneme yanılma yoluyla girişimde bulunuyor ya da yürütmeye çalışıyor. Yani kulaktan dolma bilgiler ile… Peki girişimcilik hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Şimdi bunlara soru cevap şeklinde değinelim.
1. Girişimci Olunca Esnek Çalışabilecek miyim?
Yanlış değerlendirilen en önemli konulardan birisi çalışma saatleri. Mesai saatleri belli bir işte çalışmak bir süre sonra rutinin getirdiği sıkıcılıktan ötürü insanları bunaltabilir. Doğru. Ancak girişimci olduğunuzda esnek çalışma saatlerine sahip olacağınız da doğru. Ama bu esneklik beklediğiniz gibi daha az olmayacaktır. Hatta tam tersine daha fazla çalışmanız gerekecektir.
Sabahın ilk ışıklarında çalışmaya başlayıp öğle arası bile veremeden akşamı görmeye, gece yarılarına kadar problemler ile uğraşmaya, tüm arkadaşlarınız hafta sonu uyurken, gezerken, güzel güzel kahvaltılar yaparken bilgisayar başında raporlara, sunumlara boğulmaya hazır olun.
2. Yaptığım İşi Çok İyi Biliyorum. Çok Başarılı Olabilir miyim?
Bu sorunun da cevabı çok açık ve net bir şekilde “Hayır”.
Öncelikle bir girişimcinin düşebileceği en büyük yanlış bir işi çok iyi bildiğini düşünmesidir. Girişimci kendini sürekli geliştirmek zorundadır.
Başarı konusunda düşülen en büyük yanlışlardan birisi budur. Bir işi çok iyi yapıyor olabilirsiniz ancak bir girişimin başarılı olmasını sağlayan birden çok etken vardır. Diyelim ki pastacılık üzerine eğitim aldınız, yıllarca iyi yerlerde kendinizi ispatladınız ve nihayetinde butik bir pastane açtınız. Pastaneyi doğru lokasyonda mı açtınız? Malzeme tedarik zincirinizi doğru kurguladınız mı? Pazarlama faaliyetlerinizi, müşteri memnuniyetinizi doğru kurguladınız mı? Finansal döngünüzü doğru analiz ettiniz mi? Bunlar gibi daha detaylıca sorulacak daha birçok konuya cevaplarınız hazır olmak zorunda.
Başarılı olmak istiyorsanız işi çok iyi bilmek yeterli değildir.
3. Sermayem yok. Yine de Girişimci Olabilir miyim?
Evet olabilirsiniz. Bu tamamen iş fikrinizin ne olduğu ve bu iş fikrinizi ne kadar iyi anlatabildiğiniz ile alakalıdır.
2000’ler öncesi çekirdek sermayesi sağlayan yatırımcıları bulmak daha zordu. Ama artık günümüz iletişim kanalları sayesinde dünyanın bir ucundan diğer ucuna haberleşmeyi sağlamak saniyeler içerisinde gerçekleşiyor. Eğer kendinizi iyi ifade edebiliyor, fikrinizi yatırımcıya kabul ettirebilecek araştırma ve argümanlara sahip iseniz kurulum aşamasından itibaren yatırımcı bulabilir ve iş fikrinizi satarak girişimde bulunabilirsiniz.
Kuruluştan itibaren yatırımcı bulmak zor bir süreçtir. Ama imkansız değildir.
4. Patron Olup Sadece Yönetecek miyim?
Girişimcilik maalesef özellikle ülkemizde patron olmak ve sadece şirketi yönetmek olarak görülüyor. Ancak şimdiden söyleyeyim, gerçekler öyle değil. Eğer kendi işinizi kurmayı düşünüyorsanız, başlangıç aşamasında her konuda işin içinde olmak zorunda kalacağınızı bilmelisiniz.
Kendi işinizi çocuk yetiştirmek düşünün. Nasıl bir çocuk kendi kendine temel ihtiyaçlarını kendisi gerçekleştirene kadar anne-babası tarafından gerçekleştiriliyorsa, girişiminiz de belli bir aşamaya gelene kadar ihtiyaçları sizin tarafınızdan karşılanıyor olacaktır.
Patronluk aşaması ilerleyen zamanlarda…
5. Her Şeyi Ben mi Düşünmek Zorundayım?
Bu sorunun cevabı girişimden girişime değişebilir görünebilir. Ama nasıl bir yapıdan bahsediyorsak bahsedelim cevabı bellidir; “Evet”. Aynı patron olmak sorusunda olduğu gibi girişiminiz belli bir aşamaya gelene kadar tüm her şeyi düşünmek sizin sorumluluğunuzda olmalı.
Elbette girişimin nitelik ve niceliğine göre bir ekip kurmuş olabilir ve onlardan destek alıyor olabilirsiniz. Girişiminiz belli bir aşamaya gelene kadar yük sizin omuzlarınızda olacaktır.
Burada önemli nokta hangi aşamada yetki-sorumluluk devri gerçekleştireceğinizi belirleyebilmektir.
Özet Olarak;
Girişimcilik Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir? Diye sorulduğunda şu özeti verebilirim;
Girişimci olduğunuzda daha çok çalışacak, daha fazla sorumluluk alacak, kendinizden daha fazla fedakarlık göstereceksiniz.
Belki birçok hobinizden vazgeçmek zorunda kalacaksınız.
Ailenize daha az zaman ayırabileceksiniz.
Gece daha az uyuyacak, zaman zaman yemek yemeyi unutacaksınız.
Sinirleriniz yıpranacak, bunalacaksınız. Zaman zaman asabileştiğiniz olacak.
Daha nicesi bir sürü zorluklarla mücadele etmeye hazır olun.
Ama Tabii ki
İyi bir girişimcilik yönetimi ile her zorlu sürecin sonunda olduğu gibi güzel günlere ulaştığınız da bu zorluklar yüzde gülümseme bırakan girişimcilik yolcuğu hatıralarınız olarak yerini alacaktır.
Girişimle kalın.
Tüm blog yazıları için: https://eraykagansimsek.com/blog/