Neden Başarısızlık Hikayeleri?

Özellikle son 10 yıldır, motivasyon konuşmacılarının inanılmaz artması sebebi ile moda olan bir durum var: “Başarı Hikayeleri” Her yerde sürekli olarak “Yapabilirsin!” “O yaptı sen niye yapamayasın!” “Kendine inan!” gibi gibi daha bir çok paylaşım. Bu ne kadar doğru? Gelin “Yeni Nesil Girişimcilik” bakış açısı buna nasıl bakıyor. Özellikle son 10 yıldır, motivasyon konuşmacılarının inanılmaz artması sebebi ile moda olan bir durum var: “Başarı Hikayeleri” Her yerde sürekli olarak “Yapabilirsin!” “O yaptı sen niye yapamayasın!” “Kendine inan!” gibi gibi daha bir çok paylaşım. Bu ne kadar doğru? Gelin “Yeni Nesil Girişimcilik” bakış açısı buna nasıl bakıyor.

Yeni Nesil Girişimcilik ve Başarısızlık Hikayeleri

Klasik bakış açısı ile düşündüğümüzde girişimcilik zaten çözümlenmiş bir problem üzerinden riski minimize ederek girişimde bulunma hali oluyor. Ancak yeni nesil girişimcilikte çözülmemiş problemlerin üzerine yoğunlaşma arzusu daha fazla. Bu sebeple klasik bakış açısı “Başarı Hikayeleri” üzerinden motivasyon elde etmeye çalışırken yeni nesil girişimcilik “Başarısızlık Hikayeleri” üzerinden bilgi ve tecrübe edinmeye çalışıyor.Klasik bakış açısı ile düşündüğümüzde girişimcilik zaten çözümlenmiş bir problem üzerinden riski minimize ederek girişimde bulunma hali oluyor. Ancak yeni nesil girişimcilikte çözülmemiş problemlerin üzerine yoğunlaşma arzusu daha fazla. Bu sebeple klasik bakış açısı “Başarı Hikayeleri” üzerinden motivasyon elde etmeye çalışırken yeni nesil girişimcilik “Başarısızlık Hikayeleri” üzerinden bilgi ve tecrübe edinmeye çalışıyor.

Klasik bakış açısı çözülmüş problemler üzerinden ilerlediği için yeni bir sorun ile karşılaştığında büyük bir risk altına giriyor. Nasıl tepki vereceğini bilemiyor ve işler kontrolden çıkabiliyor. Mesela kriz ortamlarında kendini güncelleyemeyen firmalar ciddi sarsılmalar yaşıyor. Eğer kriz anına kadar birikim yapabilmiş iseler o duruma bir çözüm bulunana kadar ayakta kalmaya direnip, çözüm bulunduğu gibi hemen uygulayarak krizden kurtulmaya çalışırlar.Klasik bakış açısı çözülmüş problemler üzerinden ilerlediği için yeni bir sorun ile karşılaştığında büyük bir risk altına giriyor. Nasıl tepki vereceğini bilemiyor ve işler kontrolden çıkabiliyor. Mesela kriz ortamlarında kendini güncelleyemeyen firmalar ciddi sarsılmalar yaşıyor. Eğer kriz anına kadar birikim yapabilmiş iseler o duruma bir çözüm bulunana kadar ayakta kalmaya direnip, çözüm bulunduğu gibi hemen uygulayarak krizden kurtulmaya çalışırlar.

Yeni nesil girişimcilikte ise çözülmemiş problemlerin üzerine gidildiği için risk en başta alınıyor. Kriz olursa ne yaparız, işler istediğimiz gibi gitmezse b planımız ne olur? gibi soruları en başta soruyor. Bu yüzden de başarı hikayeleri dinleyerek bilinmeyene şişirilmiş bir motivasyonla gitmek yerine başarısızlıklardan ders çıkararak nerede ne gibi hatalar yapıldığını öğrenmeye çalışıyor.Yeni nesil girişimcilikte ise çözülmemiş problemlerin üzerine gidildiği için risk en başta alınıyor. Kriz olursa ne yaparız, işler istediğimiz gibi gitmezse b planımız ne olur? gibi soruları en başta soruyor. Bu yüzden de başarı hikayeleri dinleyerek bilinmeyene şişirilmiş bir motivasyonla gitmek yerine başarısızlıklardan ders çıkararak nerede ne gibi hatalar yapıldığını öğrenmeye çalışıyor.

Bu sebeple “Başarısızlık Hikayeleri” bilgi ve tecrübe sağlayıcıdır ve zaman kazandırır. Günümüz dünyasında ise zaman en değerli varlık haline gelmiştir.Bu sebeple “Başarısızlık Hikayeleri” bilgi ve tecrübe sağlayıcıdır ve zaman kazandırır. Günümüz dünyasında ise zaman en değerli varlık haline gelmiştir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: